>MAC depotting tutorial! För över skuggor till en palett

>

I London besökte jag en MAC Pro-butik. Det jag var ute efter var deras tomma paletter, jag köpte en som rymmer fyra ögonskuggor och en som rymmer 15. De finns även till rouge. Och dessutom säljer de ”pans”, ögonskuggor eller rouge som inte kommer i någon förpackning utan bara i metallformen (pan). De går att sätta in i paletter direkt och är dessutom billigare i pan än i originalförpackning.
Det går även att ”depotta” sina vanliga MAC-skuggor. Med andra ord plocka ur dem ur sin förpackning för att kunna förvara i en palett istället. Det är precis vad jag har gjort med mina gamla och här kommer en tutorial.
Varför föra över till paletter? Det är väl bara krångligt, eller?
Jag tycker det är smidigt att förvara i paletter eftersom det tar lite mindre plats och man kan koordinera skuggor efter humör (även om jag inte har så många … än). Perfekt att ha med sig en liten palett med sina fyra favoritskuggor på resan. Bortsett från att det är praktiskt är det som sagt billigare att köpa pans. En ögonskugga i pan går på ungefär 88 kronor i London. Men pans går bara att köpa hos MAC med Pro-sortiment, så man får passa på när man besöker MAC med Pro-sortiment.
De tomma förpackningarna man får över kan man lämna tillbaks till fristående MAC-butiker, finns tyvärr ingen möjlighet till det i Sverige. För sex tomma förpackningar får man ett nytt läppstift, eller en ögonskugga om butiken har Pro-sortiment. Det här återvinningsprogrammet kallas Back2MAC, toppen tycker jag! Ska samla på mig tomma förpackningar och ha med på nästa Londonresa.
Och det är faktiskt riktigt enkelt och snabbt när man väl får koll på hur man depottar. Här kommer en tutorial i bilder. Varning! Var försiktig med knivar och plattången, det är lätt att slinta och vi vill inte ha några skadade fingrar, all right?
Det här behöver du:
1. MAC-skugga (eller annan skugga med samma mått) att depotta.
2. En MAC-palett (eller annan palett i rätt storlek).
3. En kniv/skruvmejsel.
4. En plattång (har du ingen kan du testa spisplatta eller strykjärn bara du skyddar spisen/järnet och skuggan).
5. Aluminiumfolie.
6. Liten skruvmejsel.
7. Alkohol, till exempel i brush cleanser eller ansiktsvatten.
8. Bomullsrondell.
9. Självhäftande magnetark, 0.5-1mm i tjocklek. Finns hos Panduro, här.
10. Sax (om du behöver klippa till magneterna).

Här är min skugga som jag valde att depotta. MAC Nehru, en blåsvart och matt skugga som jag har använt bra länge som ni ser.

 

Nu gäller det att lirka upp den övre delen av förpackningen. Använd en kniv, skruvmejsel eller ett annat smalt föremål somgår att lirka in i springan. Det är lättast att försöka bända upp förpackningen i sidan, precis i hörnet som ni ser på bilden. Det krävs lite lirkande innan man får upp den, var försiktig så du inte råkar skada skugganbara.

 

Så här ser det ut när du har lirkat ut övre delen av skuggan!


Nu är det dags att få ut metallpanen. Värm upp plattången och lägg aluminiumfolie på den nedre keramiska plattan. Detta för att skydda plattången mot smält plast. Ställ sedan skuggan, med plasten nedåt som på bilden, på värmen. Nu gäller det att hålla koll genom att lyfta bort skuggan med jämna mellanrum för att se hur mycket det har smält. Det beror helt och hållet på hur varm plattången är, men för mig tog det max någon minut. Kolla hellre för ofta än för sällan, det ska bara smälta lite!

Så här ska det se ut när plasten har blivit tillräckligt varm. En liten försjunkning i mitten där plasten blivit tunnare, det är där man görett hål.

Nu är det dags att ta fram en liten skruvmejsel av något slag. Tryck igenom skruvmejseln där plasten ärsom tunnast, var försiktig och stadig på handen. Men man måste ta i lite för att få igenomskruvmejseln. Det är lättast att hålla förpackningen mellantumme och pekfinger i ena handen och trycka medskruvmejseln i den andra. Jag var tvungen attkunna ta kort därför den ligger på bordet på bilden.

Tada! Ett hål och panen är ute.


På den här var det rätt mycket klister. Det tog jag bort genom att blöta en bomullsrondell med lite alkohol, jag använde min brush cleanser som innehåller alkohol, och gnugga bort klistret.

När man har en ren pan är det dags att fixa magneten. Jag klippte ut min ur ett magnetark. Det är inte sånoga, men den här storleken är ganska lagom. Mitt magnetark är självhäftande så det var bara att pilla bort skyddspappret efter att jag klippt ut magneten ochfästa på min pan.

Volià! Här har jag stoppat i skuggan i min lilla palett. Skuggan som redan satt i är Shroom från MAC, den är köpt som pan i en Pro-butik. Som ni ser är det ingen större skillnad. Den jag gjorde själv är något högre bara, jag använde magnet i tjockleken 1mm och de färdigköpta tror jag är något tunnare. Men det syns knappt. Superfint ochpraktiskt tycker jag!
Hoppas det här var till hjälp om någon funderat på att överföra sina skuggor till paletter. MAC-paletterna rymmer även andra märkens skuggor, till exempel Urban Decays vanliga ögonskuggor får plats. Googla runt lite och se om just dina passar. Kan du inte komma till en Pro-butik så säljs paletterna på eBay. Lycka till!
Någon annan som har depottat eller är sugen på det?
/Therése

9 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.