>Fina fossingar i sommar – säg hejdå till torra och spruckna hälar

>

Sist visade jag upp mina korallfärgade tånaglar så nu tänkte jag skriva lite om hur man kan ta hand om sina fötter under sommarmånaderna. Just fötterna brukar ju få stå ut med en del under den här årstiden, långa promenader och barfotaspring. Mina fossingar är lite extra kinkiga när jag inte kan gå med mina skoinlägg i ballerina/flip-flops/sandaler … ja, ni förstår problematiken.
Något man ska tänka på innan man sätter i gång med att fila och ha sig är att inte gå på för hårt eller att upprepa behandligen för ofta, fötterna kan vara känsligare än man tror. Det finns ju trots allt en anledning till att man kan få lite förhårdnader, de är till för att skydda fötterna. Filar man för mycket kan fötterna därför bli väldigt ömma vilket kan leda till att kroppen producerar fler skyddande hudlager och förhårdnader eftersom kroppen ”tror” att fötterna utsätts för så mycket slitage. Så ta det hellre lugnt och i omgångar, speciellt om du använder lite kraftigare filar för då kan det gå riktigt illa om man filar utav bara den.

Vilken fotkräm ska man välja?
Man får utgå ifrån sina fötters kondition när man väljer fotkräm, har man redan mjuka och lena fötter skiljer sig ens behov rejält jämfört med om man skulle ha djupa självsprickor och förhårdnader. 
Ett verksamt ämne som finns i många fotkrämer är karbamid, det är ett fuktighetsbevarande medel som naturligt finns i huden där det binder fukt. Karbamid ökar hudens avfjällning och gör därför huden mjukare, i högre koncentration (över 5 %) verkar det även något hudupplösande. Något som är toppen om man är ute efter att bli av med just förhårdnader.
CCS tycker jag har en bra och överkomlig fotvårdsserie med just karbamid i olika procentsatser som verksamt ämne. Beroende på ens behov finns det olika produkter att välja mellan.
För mjuka fötter: CCS Fotcreme – innehåller naturliga växtoljor som effektivt mjukar upp torr och hård hud och hjälper till att hålla fötterna mjuka, lena och väldoftande. Cremen är rik och vårdande. Karbamidhalten är 7%, fetthalten är 22%.
41,50:-
För något torra fötter med en del förhårdnader: CCS fotvårdssalva – innehåller en hög halt fuktbindande karbamid. Salvan mjukar upp förhårdnader och gör fötterna lena och mjuka. Salvan innehåller även svalkande eucalyptusolja som ger fötterna en fräsch doft. Bäst effekt har salvan om den får verka över natten. Karbamidhalten är 10%, fetthalten är 28%.
28,50 – 54:-
För torra hälar med självsprickor: CCS heel balm – har en unik kombiantion av hög halt karbamid och mjölksyra som mjukar upp hård hud. Cremen används för punktbehandling av torra hälar och vid behov. Vårdar snabbt och effektivt. Innehåller också eukalyptusolja som ger fötterna en fräsch doft. Karbamidhalt 25%. Fetthalt 27%.
59:-
Själv har jag bara testat Fotvårdssalvan som jag fullkomligt älskar, vet att det är Sofias favorit också. Efter att ha läst så mycket gott om krämen på andra bloggar och konstaterat att mina fötter var i behov av en makeover köpte jag mig en liten tub. Nästan direkt efter första användningen märkte jag skillnad, fötterna blev på ett kick betydligt mjukare. Tillsammans med fotbad och filning har jag snart babyfötter och kommer att fortsätta använda krämen för att det ska fortsätta vara på det viset.
Betyg? 5/5
Pris? 28:50 för min lilla tub på 60 ml, så fort den är slut ska jag köpa den större förpackningen med 175 ml för 54 spänn.
Var? Apotek av alla de slag.

Gör ditt eget fotbad:
För ett uppmjukande fotbad krävs egentligen bara ljummet vatten, men vill man piffa till det med lite doft och mjukgörande egenskaper kan man köpa ett fotbadsalt. CCS har två varianter, ett Fotbad (blått salt) som är parfymerat och ett med 100 % karbamid som är mer effektivt på att mjukgöra förhårdnader (vitt salt). Båda ligger på runt 50-lappen.
Men vill man kan man blanda ihop sitt eget fotbad. Havssalt är rengörande och fuktbevarande, det kan även lindra klåda och hudirritation. Bladen till daggkåpor (som jag råkar ha fullt av i trädgården och har i mitt fotbad på bilden högst upp) är mjukgörande. Häll över lite kokande vatten över bladen och låt dem dra en stund innan du häller i ljummet vatten. Vänta såklart tills det är lagum temperatur innan du sätter ned fötterna. Exakt hur stor verkan det har vet jag inte, men det känns mysigt … Väldoftande blommor och oljor är också finemang att använda, eller varför inte vanlig hederlig tvål.
Så fixar du babymjuka fötter:
 • Börja med ett fotbad genom att sätta fötterna i ljummet vatten. Vill du kan du ha i lite fotbad eller badsalt för att mjuka upp fötterna ytterligare inför kommande steg. Eller varför inte göra ditt eget fotbad. 
 • Efter ungefär 15-20 min har fötterna badat klart.
 • Fila försiktigt på eventuella förhårdnader/valkar/sprickor – förutsatt att dessa inte är såriga. Om du har självsprickor i hälarna tänk då på att fila i sprickans längdriktning! Och fila aldrig för mycket, hellre lite åt gången och upprepade behandlingar. Såriga och onda hälar är inget att eftersträva.
 • Torka av fötterna ordentligt med en mysig handduk.
 • Massera in en fotkräm som passar dina behov, allt från en lätt kräm till något mer verkande att punktbehandla till exempel spruckna hälar med. Men om du har sår ska du vara försiktig och har du inte så stora problem med förhårdnader finns det ingen anledning att välja en för kraftig kräm.
 • För att krämen ska verka extra bra är det bäst att göra denna procedur innan läggdags och dra på en strumpa i polyester/polamid så att krämen får verka ordentligt under natten, det blir som en inpackning för tassarna.
 • Upprepa behandlingen efter behov. Men tänk på att inte överfila fötterna!
Brukar ni vara bra på att ta hand om era fossingar? Jag får erkänna att jag inte har varit det tidigare. Men det ska det bli ändring på nu, fötterna får ju faktiskt stå ut med att bära på mig dagarna i ända.

post signature

3 Kommentarer

 • Anonymous skriver:

  >är osäker på om ni redan gjort detta innan, men kan ni snälla göra ett inlägg på era dagliga hudvårdsrutiner/vad som funkar bäst för er?

  ni har en otroligt hjälpsam och bra blogg! :)

 • Kerstin skriver:

  >Jag tar inte riktigt hand om dem som jag borde, men fotvårdssalvan du tipsar om här är klockren! Den använder jag ofta på kvällskvisten.

 • Heartcore skriver:

  >Anonym: Tack, snälla! Kul att du gillar bloggen :) Vi har inte gjort något sådant inlägg så självklart kan vi fixa det framöver!

  Kerstin: Visst är den härlig :) När jag fått ordning på mina fötter helt känns det som att det kommer räcka med att smörja med salvan med jämna mellanrum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.