>Håll ditt smink fritt från bakterier

>

Linda skrev i ett inlägg för inte så längesedan om hur viktigt det är att inte stoppa fingrarna i till exempel concealers och krämer eftersom det lätt bildas bakterier i produkterna då. Och det stämmer att det kan bli en riktig bakteriefälla som är skadlig för huden, därför är det viktigt att använda spatlar och rena verktyg. Även i puderprodukter kan bakterier och smuts bilda små kollektiv, men där finns det några knep att ta till.

Alkohol desinficerar ju det mesta och det går att använda när det gäller makeup också. 
Efter min storstädning passade jag på att desinficera mina puder. Det finns speciella produkter för detta ändamål, som Beauty so clean, men eftersom jag är övertygad om att huvudingrediensen är alkohol skippar jag det. Jag använder helt enkelt isopropylalkohol som finns på apoteket för runt femtiolappen. Jag häller bara över lite i en praktisk sprayflaska från MUJI.
Sedan är det bara att spraya lite över sina puder för att ta död på bakterier. Man behöver inte så mycket och det är viktigt att man sedan låter pudret lufttorka för att alkoholen ska kunna avdunsta helt och hållet innan man stänger dosan. Detta ska inte ändra formulan på pudret eftersom alkoholen avdunstar, man märker ingen skillnad alls bortsett från att man vet att pudret nu är betydligt mer hygieniskt. Speciellt puderfoundations eller annat som man använder i ansiktet med en svamp eller puderpuff behöver göras rent, annars riskerar man att orenheter och oljor från ansiktet hamnar i pudret som sedan kan skapa en oljig hinna – en grogrund för bakterier.

Om ni undrar varför ytan på min NARS Laguna bronzer ser lite konstig ut är det inte på grund av att jag desinficierat den utan för att den tidigare var helt krossad och förstörd. Men det lyckades jag fixa till med bland annat min isopropylalkohol, 
läs här om ni vill veta hur man lagar krossade puderprodukter som ögonskuggor och rouge. Nu är pudret som nytt trots att det ett tag var en flytande massa uppblandat med alkohol.

Jag har testat detta med concealers också efter att jag med ett papper  dragit av det tunna ytskiktet först, mina fingrar är nämligen lite bångstyriga och gillar att kleta i krämer. För mig hände det inget med concealern utan den kändes bara fräschare, men jag kan inte lova att alkoholen inte ändrar konsistens eller annat. Det här tipset gäller alltså puder och ska inte testas i hudvård eller liknande. Hur brukar ni göra för att undvika bakterier?

post signature

6 Kommentarer

 • Emelie skriver:

  >Kanontips! Var det ni som skrev hur man fick sitt gamla nagellack flytande igen förresten? Att man inte skulle använda nagellacksremover, utan något annat.

 • Minica skriver:

  >Hej, riktigt bra blogg du har :)
  Undra om du kanske är intresserad av en ny design?

 • Caroline/StyleFile skriver:

  >Så vanlig ytdesinfektion att spraya över pudret är inte att rekommenderas?

 • Des skriver:

  >Fast jag tycker att det är löjligt av Linda att säga att man ska kasta concealern om man har petat i den en enda gång. Jag är alltid ren om händerna när jag sminkar mig och eventuella bakterier är ju i så fall mina kroppsegna bakterier.

 • Heartcore skriver:

  >Emelie: Kul att du gillade tipset :) Det har vi inte skrivit något om, men det stämmer att nagellacksremover förändrar nagellacket och kan få det att t.ex. skiktas.

  Minica: Kul att du gillar bloggen! Men vi känner oss nöjda med den enkla designen.

  Caroline: Tror jag funkar utmärkt det också, består vad jag vet av isopropylalkohol :)

  Des: Håller med! Det är överdrivet. Jag petar också med fingrarna, men slänger inte grejer för det. Är bara noga med att jag är ren om händerna (vilket jag alltid är ändå) och kanske torkar av lite efter ett tag. Men om man är makeupartist och använder på kunder är det ju annorlunda, så det tycker jag hon borde nämnt.

 • Des skriver:

  >Ja, precis. Jag använder ofta en liten spatel eller dylikt för att gräva upp en klick concealer, men om jag har bråttom stoppar jag bara ner fingret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.