Hur man lagar trasiga ögonskuggor/rouge/bronzers etc.

För snart fyra år sedan lade jag upp en guide här på bloggen om hur man kan laga trasiga ögonskuggor och andra puder som rouge och bronzer. På bilden ovanför är Laguna från NARS som jag fixade den gången.

När jag själv använde mig av guiden för att laga en ögonskugga för någon vecka sedan passade jag på att uppdatera bilder och text. Det är både billigt och enkelt att återskapa krossade puder, så släng inte bort favoritskuggan bara för att den råkar åka i badrumsgolvet.

things you need
För att laga en trasig ögonskugga behöver man följande:

1. Den trasiga skuggan (well, duh)
2. Tesked/annat verktyg att krossa skuggan med och dosera alkohol med
3. Något att blanda i, till exempel en äggkopp
4. Isopropylalkohol som löser upp och binder samman skuggan på nytt
5. Något att röra ihop alkohol och pulvret med, jag använde plastpinnen som följer med ögonbrynsfärg
6. En enkrona, hushålls/toalettpapper och tyg att pressa med
7. En metall-pan att pressa skuggan i, jag använde samma som skuggan kom i

krossa ögonskuggan
Krossa ögonskuggan med teskeden för att få ett så finmalt puder som möjligt, det ger ett bättre resultat när man pressar skuggan.
När man har krossat pudret tillsätter man isopropylalkohol. Det är svårt att säga exakt hur mycket som behövs för att få rätt konsistens, jag började med mängden på bilden men fick tillsätta lite till. När konsistensen är rätt ska det inte finnas några torra klumpar kvar utan smeten ska vara jämn och fin – tänk kladdkakssmet!
Som ni ser var det för lite alkohol första omgången, men det är bättre att tillsätta lite åt gången för att man inte ska få en för rinnig konsistens. Om man råkar tillsätta för mycket alkohol är det ingen fara utan man måste bara vänta lite längre för att det ska avdunsta innan man pressar. Har man däremot för lite alkohol när man pressar kommer skuggan inte binda samman ordentligt. Man får gå på magkänslan.

Efter att jag hade tillsatt lite mer alkohol rörde jag om ordentligt. Om man är smart till skillnad från mig blandar man i en skål (till exempel äggkopp) med jämna kanter för att sedan kunna föra över blandningen till metall-panen enkelt och smidigt.
press broken eyeshadow
Om man lagar en ögonskugga i vanlig Mac-storlek (till exempel MUS Microshadows och Urban Decays skuggor) passar en enkrona perfekt att pressa med, är pudret större eller mindre får man ha lite fantasi. När man hittar något som passar lägger man det på en bit hushålls/toalettpapper, det har man för att absorbera en del av alkoholen. För ett fint resultat behöver man dessutom något tyg mellan enkronan och skuggan, om man skulle pressa direkt med pappret mot skuggan skulle det fastna och man skulle inte få något fint mönster. Jag använde en tyllpåse som funkade perfekt.

När man har material att pressa med, enkronan i det här fallet, ska man alltså ha papper emellan och sedan ett tyg som man vrider runt kronan några varv. Då är man redo att pressa!
Då man överfört blandningen till metall-panen måste man låta alkoholen avdunsta lite innan man pressar. Om konsistensen är för rinnig kommer den bara välla över kanterna när man försöker pressa, men om man väntar alldeles för länge kommer smeten bli till ett pulver igen. Då får man upprepa processen med att krossa och tillsätt alkohol igen.

När konsistensen är som på bilden till vänster är den perfekt, den ska fortfarande kännas lite blöt men det ska gå att trycka på smeten utan att den känns för lös – typ som pepparkaksdeg. Sedan är det bara att pressa så hårt man kan och låta skuggan torka ordentligt något dygn då alkoholen kommer fortsätta avdunsta.

På bilden till höger är en av mina favoritskuggor, Sable från Mac, som ny igen – hurra! När jag har lagat skuggor och puder tidigare har jag aldrig märkt att det påverkat varken känsla eller pigmentering, tvärtom har en del porösa skuggor blivit bättre pressade än innan. Däremot ska man vara observant på att det inte går att pressa alla skuggor på detta sätt, till exempel lösa mineralskuggor kräver speciella bindningsmedel.


Pris? Isopropylalkohol kostar runt 60 kronor för 100 ml.
Var? Finns på Apotek, fråga efter en flaska då de står kylt.


english flag Don’t cry over broken eyeshadows or makeup powders like blushes and bronzers, I promise it’s really easy to fix! You just have to dissolve the powder using Isopropyl alcohol and then press it again, see the pictures above for a tutorial and use our translate function in the sidebar.

30 Kommentarer

 • Therése skriver:

  >Bra blogg!

 • Kristin skriver:

  >Grymt! Bra tips. Tack så hemskt mycket :)

 • Kajsa skriver:

  >Jag lagar, även om det nästan aldrig sker att de går sönder. Har dock stora problem med att hitta saker som passar att pressa med när pan'en är större än enkronan. Blir liksom inte slätt, allt blir inte jämt pressat och ser inte särskilt snyggt ut :D

 • Liz skriver:

  >Jag har än så länge ingen trasig ögonskugga (kastade en vacker för några år sen då den var trasig, typiskt!) men jag ska spara ditt inlägg utifall att det händer, vilket känns ganska troligt då jag ibland är lite klumpig och tappar saker :P
  Riktigt bra tips, tack! :)

 • Heartcore skriver:

  >Therése: Tack, hoppas du kikar in igen :)

  Kristin: Vad kul att du gillade tipset!

  Kajsa: Jag är nog lite klantigare ;) Testa att ha extra tjockt lager med hushållspapper emellan tyget och det du använder för att pressa, då märks inte eventuella ojämnheter. Och om du inte hittar något bra kan du alltid klippa till något själv, jag förstörde ett gammalt bibliotekskort till exempel.

  Liz: Då är vi två ;) Nu behöver man inte bli ledsen över tappade skuggor, även om man skaffar sig lite extra pill.

 • makeuponista skriver:

  >Jag har lagat skuggor förut men hade ingen isopropylalkhol då utan körde med absolut vodka. Det funkade på den MUS-skugga, men Face-skuggan gick sönder igen. Ska köpa mig en flaska isopropylalkohol. :)

 • Liz skriver:

  >Svar:
  Jag hittade mina pärlor på Panduro. Vanliga pärlplattepärlor i svart och lila. De förstör inte penslarna/borstarna för de är i plast och ganska mjuka. :)

 • Fröken Frodig skriver:

  >Har också testat att laga och även att pressa lösa skuggor. Gick inte så bra, för när dom torkat så liksom "svällde" dom upp och blev pulver igen.

  Har provat endast isopropylalkohol, pressningsmedium+isopropylalkohol och pressningsmedium+vatten. De skuggor som inte blev lösa igen är väldigt mjuka och går lätt sönder, räcker att sätta en pensel i dom.

  Jag har kollat flera tutorials och tycker jag gör likadant! Vad gör jag för fel tro?

 • Heartcore skriver:

  >makeuponista: Har också hört att det ska funka, men uppenbarligen inte på alla skuggor då. Tur att jag körde på isopropylalkohol direkt. Billigare än att behöva köpa nya skuggor fo sho :)

  Liz: Tack för tipset! Jag är på jakt efter glaspärlor eller runda pärlor men ingen tur på min sida än så länge.

  Fröken Frodig: Svällde de upp och blev pulver igen efter att du hade pressat? Annars kanske du lät blandningen torka för länge innan du pressade, då avdunstar all alkohol som binder samman skuggan. Om det blev så efter att du hade pressat kanske du inte pressade tillräckligt hårt? Jag tryckte så hårt jag bara kunde och sen lite till :)

  Men det beror nog mest på ögonskuggans formulering. När det är mineraler behöver man ju tydligen speciella bindningsmedel, men det såg jag ju att du kollat upp så jag kan tyvärr inte vara till någon mer hjälp. Kanske är värt att testa medan skuggan fortfarande är lite "geggig" men inte för lös och pressa utav bara den?

 • Vivvz skriver:

  >riktigt bra tips ja! har du någon idé om hur man kan laga en eyeliner från face? Sån som är i burk som man använder en blöt pensel för att applicera?
  min är nämligen endast smulor och jag kan därför inte använda min älskling=(

 • Heartcore skriver:

  >Vivvz: Oj, det är jag inte säker på. Men antar att det är en "kakeyeliner" och de påminner ju väldigt mycket om ögonskuggor så jag gissar på att det går. Om du tittar på ingredienslistan och jämför med en ögonskugga från exempelvis MAC eller MUS och det ser hyfsat lika ut borde det ju funka. Vet inte vad det är för bindningsmedel i kakeyelinern men tycker att det borde fungera. Om den ändå inte går att använda i nuläget så är det ju värt ett försök, eller hur? :)

 • Vivvz skriver:

  >ja, jag får titta på det!
  testade att hälla i lite vatten häromdagen, ska titta nu om det funkade.. tänkte att eftersom det vattnet som stannar i burken när man använt eyelinern torkar in, så borde det funka att hälla i några droppar vatten..

 • Vivvz skriver:

  >det funkade inte med vattnet, men jag har ingen sån alkohol hemma, men har dock alsolsprit, tror du det funkar?

 • Heartcore skriver:

  >Vivvz: Man måste ha alkohol eftersom det "aktiverar" bindningsmedlena i ögonskuggor, efter det måste man pressa tillsammans med alkoholen gör det att skuggan håller ihop. Så gör ett nytt försök med alkohol :) Rekommenderar isopropylalkohol som finns på apoteket. Alsolssprit vet jag inte om det funkar, har hört att vissa använt ren sprit (till exempel Vodka) och det har funkat på vissa skuggor men inte på andra. Hoppas att något av de ska fungera för din kakeyeliner.

 • nyans skriver:

  >Min erfarenhet av NARS är att puderprodukterna lätt spricker och går sönder. Har haft ett flertar puder och rouge som varit helt pulveriserade efter en dag i handväskan.
  Men är ju perfekt om de med går att laga igen! Alkoholen inverkar inte på kvaliten i övrigt?

 • Heartcore skriver:

  >nyans: Vad tråkigt att du också har upplevt det, speciellt eftersom NARS inte ligger i den billigaste prisklassen direkt. Vad jag har upplevt avdunstar alkoholen helt och hållet och pudret är som nytt. Lika bra finish, pigmentering etc. som innan. Dessutom blir det ju desinfekterat och fräscht :)

 • Veronica skriver:

  >Wow, vilket bra tips! Nu ser jag nästan fram emot att något ska gå sönder så att jag kan få testa :)

 • Heartcore skriver:

  >Veronica: Yay, vad kul att du gillade tipset :) Och jag håller med, eftersom jag tyckte ena skuggan blev bättre efteråt gör det inget om jag skulle bli lite klantig.

 • fanny skriver:

  >grymt bra blogg! blir sjukt inspirerad när jag sitter och kollar på gamla inlägg! :)

 • Heartcore skriver:

  >fanny: Åh, vad glada vi blir! Kul att du gillar bloggen :)

 • Mel skriver:

  >Går det bra att laga den och ha den i den liten plastburk istället för metalpan? Själva förpackningen flög åt helvete när ögonskuggan också gjorde det :( Eller kommer det inte fastna lika bra?

  • Therese skriver:

   Har aldrig testat, men det borde inte skada att ge det en chans! Om det inte skulle fastna får man ju i värsta fall förvara skuggan i plastburken ändå fast i lös form. Det går att beställa metall-pans billigt från till exempel eBay.

 • Maria skriver:

  Amen fyfan vad bra, nästan så att jag vill ta sönder någon av mina pressade skuggor bara för att testa!

 • FruVesa skriver:

  Himla bra guide tack snälla!

 • Sublim skriver:

  ÄLSKAR den pundiga bilden med skål med brunt + sked. ;D
  Men skämt åsido, himla bra att bli påmind om det här gamla tricket, tack!

 • Elin majgaard skriver:

  Vart kan man köpa alkoholen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.