Man kan aldrig ha för många Elefantöron

elefantöra pilea parasollpileaMitt hem håller sakta men säkert på att förvandlas till en djungel, jag kan helt enkelt inte få nog av grönt just nu. En favorit är elefantöra, en pilea-växt som har blivit extremt trendig och syns på var och varannan Hemnet-bild. Men det är kanske inte så konstigt eftersom elefantöra är en ganska tacksam växt, den tillför lite grönt samtidigt som den är både lättskött och skjuter skott som bara den. På bilden är mitt buskiga elefantöra som fått växa precis som den vill, men i helgen bestämde jag mig för att försöka ta några sticklingar.

sticklingar elefantöra

Jag har absolut inga gröna fingrar men efter att ha googlat mig till att det ska vara busenkelt att ta sticklingar gjorde jag ett försök. Jag såg till att ta en rejäl bit av sticklingen och lät den grövre stambiten vara så lång som möjligt, sedan fyllde jag två små krukor med jord och stoppade försiktigt ner sticklingarna så att en bra bit av stammen hamnade under jord. Det vore nog att föredra såjord för sticklingar men man tager vad man haver så blomjord fick det bli. Det går även att rota sticklingar i vatten men då behöver rötterna sedan anpassa sig till jord, så tänkte jag att det var lika bra att plantera direkt för att få bra rötter från början.

elefantöra stickling

Så här såg en av sticklingarna ut, nu hoppas jag den får ordentliga rötter när den kommit i jord igen. Ser ni någon fin växt hos vänner och bekanta så fråga om ni inte kan få med er en stickling hem.

sticklingar av elefantöra

Om några veckor blir det till att rycka lite försiktigt i plantorna för att se om de rotar sig. Vill man kan man placera en liten plastpåse över sticklingarna för att skapa små växthus, men jag hoppas att de är tåliga nog att klara sig ändå för det blev ju så fint med små bebisplantor. Så här i början får de stå lite halvljust men sedan blir det första parkett på fönsterbrädet!

 

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.