Skydda nyllet i solen

sunscreens
Göteborg har inte visat sig från sin soligaste sida den senaste tiden, men i helgen fick jag faktiskt anledning att plocka fram solskyddsarsenalen för att kunna njuta av några värmande strålar. Som ljushyad och rödhårig är jag alltid noga med solskydd, särskilt i ansiktet. Huden i ansiktet är tunnare och därför mer känslig, speciellt om man som jag exfolierar regelbundet eller använder produkter med syror i. Har man dessutom ärr eller pigmentfläckar är det extra viktigt att skydda sig mot solens uv-strålar för att undvika att förvärra problemen.Men det är inte helt lätt att hitta ett solskydd som nyllet trivs med. För mig är det viktigast att solkrämen inte orsakar finnar eller täpper till porer samtidigt som det är behagligt att applicera och fungerar bra under smink. Det är något som alla solskydd jag testat lyckats ganska bra med.


Hawaiian Tropic Sensitive Face Sun Lotion SPF 30* – jag har redan hunnit hylla detta solskydd, men det tål att nämnas igen. Lotionen har en lätt konsistens och absorberas snabbt av huden, finishen blir inte matt men jag känner mig heller inte flottig under dagen. För mig är det den perfekta basen under smink, solkrämen känns återfuktande i sig vilket gör att jag till och med kan skippa min vanliga fuktkräm. Dessutom är den utan tvekan mest prisvärd.

 • För känslig hud
 • Hypoallergen
 • Vattenresistent
 • Oljefri
 • Parfymfri
Cirka 135 kronor för 120 ml


Eucerin Sun Fluid Mattifying Face SPF 50+ – namnet till trots är detta det solskydd som får mig att känna mig mest flottig. Efter applicering torkar lotionen relativt fort, men finishen blir så pass blank att man nästan kan spegla sig i pannan. Synd eftersom Sun Fluid har högt skydd mot både uva- och uvb-strålar. Om man kan stå ut med att vara lite blank om nosen är det ett bra solskydd.

 • För känslig och normal/blandhy
 • Fotostabil
 • Vattenresistent
 • Oparfymerad
Cirka 149 kronor för 50 ml


Vichy Capital Soleil Face Emulsion Dry Touch SPF 30* – om ens hud är åt det oljigare hållet är detta solskydd från Vichy en riktig höjdare! Med silica och majsstärkelse som nermattande ingredienser håller den min t-zon matt hela dagen lång genom att absorbera överflödigt sebum. Solkrämen är lätt i konsistensen och torkar i ett nafs efter applicering, det känns nästan som att man inte har någonting alls på huden. Därför kan man också behöva komplettera med en fuktkräm eftersom krämen inte känns tillräckligt fuktgivande i sig själv. Parfymeringen är det enda minuset för mig, men doften är i alla fall fräsch och mild.

 • För känslig och oljig/blandhy
 • Hypoallergen
 • Mattgörande
 • Fotostabil
 • Vattenresistent
 • Parfymerad
 • Utan parabener
Cirka 160 kronor (men just nu 20 % på Apoteket) för 50 ml


La Roche-Posay Anthelios XL Extreme Fluid SPF 50+* – trots att denna kräm är väldigt lätt i konsistensen kan den lämna lite av en spöklik hinna efter sig om man är frikostig vid appliceringen. Men det gör mig inte så mycket eftersom jag känner att jag till och med skulle överleva en vistelse vid ekvatorn med detta solskydd i  bagaget. Av alla solkrämer jag testat är det Anthelios XL Extreme Fluid som känns mest vattenresistent och därför den flaska jag skulle sträcka mig efter om jag vet att jag ska utsätta mig för stark sol.

 • För normal/blandhy
 • Reducerat innehåll av kemiska filter
 • Fotostabil
 • Vattenresistent
 • Parfymfri
 • Utan parabener

Cirka 185 kronor för 50 ml

Vad använder ni för solskydd i ansiktet? Vill man läsa om solskydd och after-sun för kroppen har Sofia gjort en genomgång av några vi testat på.


english flag These are some of the sunscreens that I’ve trusted with protecting my sensitive face. Most of them have done quite an impressive job! For everyday I love Hawaiian Tropic the best, mostly because it sits nicely under my makeup and makes my skin feel smooth and comfortable. If I’m feeling a bit oily I would reach for Dry Touch from Vichy since it’s the only sunscreen which manages to keep my t-zone completely shine-free through out the day, something that the sunscreen from Eucerin can’t deliver – despite the ”mattifying” promise on the bottle. Lastly we’ve got the Anthelios XL Extreme Fluid from La Roche-Posay, which is one heavy-duty sunscreen. It leaves somewhat of a white cast of the face, but it’s the one out of the bunch that I’d trust on a really scorching day. 

4 Kommentarer

 • Kerstin skriver:

  Min favorit är Cliniderms Light & Matifying, men jag gillar Eucerinen du visar här också.

  Just nu håller jag även på att testa två varianter från Avène med SPF 30 och 50 (http://skimmerskuggan.blogspot.se/2012/07/solskydd-och-svalka-fran-avene.html), och de verkar riktigt lovande!

 • Fröken Frodig skriver:

  Mycket mycket nyfiken på Vichy-varianten som jag bara läst bra saker om! Gillar Hawaiian Tropic, körde jag med förra sommaren och den är jättebra, har även provat LRP spf 30 som är helt ok. Dessa två har på något mystiskt vis försvunnit hem till pojkvännen…
  Tyvärr har jag köpt på mej lite för många solskydd redan i år (särskilt som det inte direkt har behövts så ofta i sommar+alldeles för mycket jobb och ingen ledighet). Inga som jag gillat dock (Avene, Clarins) Men nästa år, då ska Vichy införskaffas!

  • Heartcore skriver:

   Karlar ;) Känner igen mig, ser bara insidan av kontoret om dagarna. Inte för att det har varit särskilt soligt här i Göteborg … Lite surt med solskydds hållbarhet, fick göra mig av med en del från förra året som jag inte hann göra slut på. Men rekommenderar Vichys om man är ute efter något som lyckas hålla huden matt under dagen! Hoppas nästa sommar blir lite varmare bara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.